Hoe stellen we een ouderschapsplan op?

Hoe stellen we een ouderschapsplan op - Scheidingsplanner Maastricht - Heerlen - Gulpen

Waarom de Scheidingsplanner

[one_half][udesign_icon_font name=”fa fa-check” color=”#009ee2″] Begeleiding van begin tot eind
[udesign_icon_font name=”fa fa-check” color=”#009ee2″] Met financieel en fiscaal advies
[udesign_icon_font name=”fa fa-check” color=”#009ee2″] Oog voor de emoties
[/one_half] [one_half_last][udesign_icon_font name=”fa fa-check” color=”#009ee2″] Oplossings- en toekomstgericht
[udesign_icon_font name=”fa fa-check” color=”#009ee2″] Informele wijze en heldere taal
[udesign_icon_font name=”fa fa-check” color=”#009ee2″] Inclusief juridische afwikkeling
[/one_half_last]

Wat is belangrijk voor een goed ouderschapsplan?

Als u gaat scheiden bent u niet alleen onzeker over uw eigen toekomst, maar vooral ook over de toekomst van uw kinderen. Deze vragen spelen vaak de hoofdrol in het proces:

  • Hoe kunt u uw kinderen duidelijkheid en rust geven in deze veelbewogen periode?
  • Hoe gaat u met elkaar uw toekomstige rol als ouders invullen?
  • Hoe zorgt u ervoor dat de verandering naar een nieuw leven zo soepel mogelijk verloopt?

Een goed ouderschapsplan met praktische afspraken geeft antwoord op al deze vragen. Maar wat is dan eigenlijk een goed ouderschapsplan zult u zich afvragen? Volgens de wettelijke eisen van de overheid moet u minimaal de volgende afspraken maken over de opvoeding en verzorging van uw kinderen:

  • Hoe u de kosten van de verzorging en opvoeding gaat verdelen
  • Hoe u elkaar informatie gaat geven over belangrijke onderwerpen
  • Hoe u de zorg en opvoeding gaat verdelen

Maar een goed ouderschapsplan is echter veel meer dan deze wettelijk verplichtingen!


Het ouderschapsplan is het fundament voor uw toekomst

Een ouderschapsplan is sinds maart 2009 wettelijk verplicht voor minderjarige kinderen bij een scheiding. Zie een goed ouderschapsplan echter niet alleen als wettelijke verplichting. Want als u direct goede afspraken kunt maken, legt u daarmee de basis voor uw toekomst. Een goed ouderschapsplan geeft u namelijk een kleinere kans dat er conflicten gaan ontstaan. En als er in de toekomst toch een conflictsituatie ontstaat, dan weet u er samen beter ermee om te gaan. Denk dus van tevoren tezamen goed na over hoe u in de toekomst wenst te communiceren over belangrijke beslissingen. En over wat uw kinderen de komende jaren nodig hebben om stabiel en gelukkig te zijn.

We zien in de praktijk vaak dat er een ouderschapsplanmodel is ingevuld waarin op veel vragen als antwoord ‘in overleg’ is gegeven. Te begrijpen, maar het overleg is nu vaak al ingewikkeld en de communicatie wordt er in de loop van het jaar over het algemeen niet makkelijker op. De zomervakantie van de kinderen is hierbij een goed voorbeeld. In de praktijk vaak aangegeven: in overleg of beiden twee weken. Maar wanneer wordt dan de keuze gemaakt? In januari, april of zelfs mei of juni? En wie wil de eerste twee weken? Want ‘we’ gingen altijd de eerste twee weken? En mag diegene dan altijd de eerste twee weken of wisselen we dat per jaar? Hak daarom meteen alle knopen direct door.

[toggle_content title=”Meer over het ouderschapsplan”]

Wees concreet en gedetailleerd in het ouderschapsplan

Beschrijf dus concreet en gedetailleerd de afspraken over dagelijkse dingen in het ouderschapsplan om misverstanden en conflicten te voorkomen. Sta daarnaast stil bij allerlei andere niet-dagelijkse dingen die u belangrijk vindt voor uw kinderen. Zoals:

  • Hoe gaan we – naast de vakanties – de verjaardagen van de kinderen, Vaderdag, Moederdag, Sinterklaas, Kerstmis, Oud en Nieuw verdelen?
  • Welke beslissingen nemen we in onderling overleg? Denk aan zakgeld, schoolkeuze of het gebruik van een mobiele telefoon
  • Welke regels hanteren we allebei met betrekking tot de opvoeding? Zoals hoe laat moeten de kinderen naar bed, wat spreken we af over huiswerk maken en hoe laat moeten ze thuis zijn?
  • Wie koopt er kleding, helpt met cadeautjes kopen, zorgt ervoor dat ze naar de kapper gaan, haalt en/of brengt naar feestjes? En gaan we samen of apart naar ouderavonden?

Gratis model ouderschapsplan

Veel ouders vinden het moeilijk om een ouderschapsplan te maken en kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. U kunt hier gratis ons model ouderschapsplan downloaden. Het ingevulde werkmodel kunt u als basis gebruiken voor de afspraken in het ouderschapsplan.


Wijzigen afspraken ouderschapsplan

Uw kinderen zullen zich in de toekomst gaan ontwikkelen. Ze worden ouder, krijgen andere interesses en zullen steeds meer eigen keuzes willen gaan maken. Zoals wat ze bijvoorbeeld met de feestdagen willen gaan doen. Hierdoor verandert de situatie. Daarnaast kunnen uw omstandigheden ook gaan wijzigen, bijvoorbeeld omdat u in verband met een nieuwe baan op grotere afstand gaat wonen of omdat u een nieuwe partner in uw leven heeft. Het ouderschapsplan zal dus met u én uw kinderen moeten meegroeien en geëvalueerd en aangepast moeten worden.

> Lees meer over wijzigen afspraken ouderschapsplan


Tip ouderschapsplan: gun elkaar de ouderrol

Laat uw kinderen niet kiezen tussen u en uw ex-partner. Ze willen dat niet én kunnen dat ook niet, ze willen namelijk hun andere ouder niet tekortdoen. Spreek met uw kinderen ook niet negatief over uw ex-partner en sta open voor positieve verhalen van uw kinderen over uw ex-partner. Gebruik uw kinderen ook niet als communicatiemiddel met uw ex-partner, maar communiceer rechtstreeks met elkaar.


Wat wij voor u kunnen betekenen

De Scheidingsplanner Zuid-Limburg begeleidt u in het overleg over de afspraken voor het ouderschapsplan. Daarnaast geven wij u tips en adviezen. Wij stellen samen met u een goed ouderschapsplan op, waarin precies wordt opgenomen hoe u de zorg voor uw kinderen gaat verdelen. Het ouderschapsplan bevat ook een uitgebreide berekening van de kinderalimentatie, helemaal toegespitst op uw situatie. Zo zorgen we er samen voor dat er praktische afspraken gemaakt worden die uw kinderen duidelijkheid en rust geven.

[/toggle_content]

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 06  – 50 50 37 97 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Bekijk meer over opstellen ouderschapsplan

Kwaliteit verzekerd

 

Mijn ex-vrouw en ik zijn bij Rudi terecht gekomen met de wens om alles in goed onderling overleg te regelen. We hadden onderling geen ruzie en hadden ook al een redelijk idee hoe we onze scheiding wilde regelen.

Rudi heeft onze soms ‘niet standaard’ wensen om weten te zetten in een juridisch sluitend convenant. Daarbij waren de gesprekken altijd zeer constructief en in hele goede sfeer. Rudi is een goed luisteraar en wist heel snel de essentie van de wensen te benoemen…”

[udesign_icon_font name=”fa fa-arrow-circle-right” color=”#f49b00″] Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Maastricht – Heerlen – Sittard

Rudi Mertens - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | Gulpen

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Vraag Ons Gratis Scheidingsboekje Aan - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | GulpenWilt u liever eerst rustig ons scheidingsboekje lezen?

Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.

Call Now Button