scheiden en de alimentatie

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Wat is alimentatie?

Alimentatie is een financiële bijdrage aan de kosten van levensonderhoud van jouw ex-partner en kinderen na de scheiding. Er zijn twee soorten alimentaties:

  • Partneralimentatie
  • Kinderalimentatie

Bij partneralimentatie betaal je alimentatie als jouw ex-partner niet in zijn of haar eigen levensonderhoud kan voorzien. In principe draagt de partner met het hoogste inkomen bij aan de kosten van levensonderhoud van de partner met het laagste inkomen.

Voor de kinderen betaal je altijd alimentatie. Je blijft na de scheiding samen verantwoordelijk voor jullie kinderen, zowel voor de zorg als voor de financiën. Het doel van de kinderalimentatie is dat jouw kinderen zo veel mogelijk dezelfde dingen kunnen blijven doen als voor de scheiding.

Alimentatieplicht

Jullie hebben beiden een alimentatieplicht. Na de scheiding blijven jullie namelijk verplicht om financieel voor elkaar en eventuele kinderen te zorgen. Beide onderhoudsplichten zijn vastgelegd in de wet. De alimentatieplicht geldt voor:

  • Getrouwde partners voor de partneralimentatie
  • Partners met een geregistreerd partnerschap voor de partneralimentatie
  • Partners met kinderen ongeacht samenlevingsvorm voor de kinderalimentatie

Voor samenwoners is partneralimentatie alleen van toepassing als jullie dit in het samenlevingscontract hebben vastgelegd.

Partneralimentatie

Op grond van de wet ben je dus verplicht om bij te dragen in het levensonderhoud van jouw ex-partner als hij/zij niet in zijn of haar eigen levensonderhoud kan voorzien. De hoogte van de partneralimentatie is niet bij wet geregeld. Wel zijn er normen vastgelegd in het Rapport alimentatienormen (het zogenaamde Trema-rapport), deze normen dienen als leidraad. De duur van partneralimentatie is wel wettelijk vastgelegd. Hoe lang jij recht hebt op partneralimentatie hangt van jullie specifieke situatie af.

Partneralimentatie berekening

Bij de berekening van de partneralimentatie spelen twee factoren een rol:

  • De behoefte van degene met het laagste inkomen aan de ene kant
  • De draagkracht van degene met het hoogste inkomen aan de andere kant

Lees verder

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 06  – 50 50 37 97 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Bekijk onze ervaring met alimentatie

Meer informatie

Zoals gezegd is de alimentatie moeilijk onderwerp tijdens het scheidingstraject. Dat komt ook door de misverstanden die er rondom alimentatie bestaan. We hebben voor u ook de top 10 misverstanden bij partner- en kinderalimentatie in kaart gebracht.

 Top 10 misverstanden bij kinderalimentatie

 Top 10 misverstanden bij partneralimentatie

Kwaliteit verzekerd

Zeer vakkundig en prettig in omgang…. Goed voorstellingsvermogen voor beide partijen! Goede ondersteuning maar ook gericht handelend t.o.v. de kinderen. Rudi verdient een tien! Zelfs in deze moeilijke periode van ons leven.

 Lees verder

Meer over de Scheidingsplanner Maastricht – Heerlen – Sittard

Rudi Mertens - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | Gulpen

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Vraag Ons Gratis Scheidingsboekje Aan - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | GulpenWilt u liever eerst rustig ons scheidingsboekje lezen?
Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.
In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.