Pensioen bij scheiding - Scheidingsplanner Maastricht - Heerlen - Gulpen

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Scheiden en pensioen, hoe zit het?

Het onderwerp pensioen is bij een scheiding vaak een ondergeschoven kindje. De oorzaak is meestal het ontbreken van kennis over de wetgeving en over pensioenen in het algemeen. Bij veel advocaten en scheidingsbemiddelaars komt het pensioen tijdens het opstellen van een convenant slechts zijdelings aan de orde.

Voor gehuwden en geregistreerd partners heeft een scheiding echter wél gevolgen voor de verdeling van het opgebouwde pensioen van beide partners. Bij een scheiding van tafel en bed geldt dat ook voor het verdelen van het ouderdomspensioen, de opbouw van het nabestaandenpensioen kan daarentegen in stand gehouden worden. Een punt van aandacht dus. Zorg dan ook dat het pensioen onderdeel is van alle financiële afspraken tijdens de scheiding.

Hoe wordt het pensioen verdeeld bij scheiding?

Heeft mijn ex recht op een deel van mijn pensioen is een vaak gestelde vraag. Voor gehuwden en geregistreerde partners is dit in de wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS) geregeld. In deze wet staat dat je recht hebt op de helft van het ouderdomspensioen van jouw ex-partner en andersom. Voor zover het is opgebouwd in huwelijkse periode of de periode van het geregistreerd partnerschap. Het is wel mogelijk om van deze wet af te wijken, door samen andere afspraken te maken en deze vast te leggen in het scheidingsconvenant. Deze verdeling geldt uitdrukkelijk niet voor samenwoners. Daarnaast heb je na de scheiding recht op een bijzonder partnerpensioen voor zover het is opgebouwd tot het moment van scheiding. Dit recht geldt OOK voor samenwoners.

Tip: de Wet VPS gaat waarschijnlijk per 1 januari 2027 veranderen. Hiervoor is een wetsvoorstel in behandeling bij de Tweede Kamer. Totdat dit wetsvoorstel is aangenomen gelden de huidige regels. Meer informatie over dit wetsvoorstel vind je in het artikel ‘Wet verdeling pensioen bij scheiding’.

Hoelang krijg ik pensioen van mijn ex?

Je ontvangt jouw (verevenings)recht op het pensioen van jouw ex-partner vanaf het moment dat je ex-partner met pensioen gaat en zolang hij/zij in leven is. Het recht stopt dus op het moment dat je ex-partner overlijdt. In sommige gevallen heb je daarna nog wel recht op een levenslang bijzonder partnerpensioen.

Pensioenverevening bij scheiding

Pensioenverevening houdt in dat op het moment dat je ex-partner met pensioen gaat, jij de helft ontvangt van zijn/haar tijdens het huwelijk/partnerschap opgebouwde pensioen. En je ex-partner ontvangt, vanaf het moment dat jij met pensioen gaat, de helft van jouw tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen.

Lees verder

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!

Bel 06 – 505 037 97 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Bekijk ‘Pensioen in eigen beheer’

Kwaliteit verzekerd

 

Mijn ex-vrouw en ik zijn bij Rudi terecht gekomen met de wens om alles in goed onderling overleg te regelen. We hadden onderling geen ruzie en hadden ook al een redelijk idee hoe we onze scheiding wilde regelen.

Rudi heeft onze soms ‘niet standaard’ wensen om weten te zetten in een juridisch sluitend convenant. Daarbij waren de gesprekken altijd zeer constructief en in hele goede sfeer. Rudi is een goed luisteraar en wist heel snel de essentie van de wensen te benoemen…”

Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Maastricht – Heerlen – Sittard

Rudi Mertens - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | Gulpen

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Vraag Ons Gratis Scheidingsboekje Aan - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | GulpenWilt u liever eerst rustig ons scheidingsboekje lezen?
Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.
In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.