Echtscheiding en hypotheek

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

De hypotheek bij scheiding

In het gewone dagelijkse leven is de hypotheek voor velen sowieso vaak een ingewikkeld onderwerp. Hoeveel kunnen we lenen, welke hypotheekvorm past bij ons en voor welke kredietverstrekker gaan we kiezen? Er zijn zoveel vragen te stellen en beslissingen te nemen. Dat is bij een scheiding niet anders: er zitten veel haken en ogen aan het ontvlechten van jouw eigen woning en de hypotheek bij een scheiding, ook fiscaal gezien. Wat komt er over het algemeen allemaal bij kijken? Wij helpen je op deze pagina graag op weg, vraag ook onze gratis ‘checklist scheiden hypotheek’ aan!

Wat zijn de mogelijkheden voor de hypotheek bij de scheiding?

Allereerst is het natuurlijk de vraag wat er met het huis gaat gebeuren. Gaan jullie het huis verkopen, omdat geen van beiden de wens heeft om in het huis te blijven wonen? Of wil jij of jouw ex-partner juist graag in het huis blijven wonen en de hypotheek overnemen? Dan moet allereerst beoordeeld worden of die partner dat ook kan betalen. Een andere optie is om na de scheiding nog samen eigenaar van de woning te blijven als jullie omstandigheden daarnaar vragen. Hierbij moet wel goed over de financiële en fiscale gevolgen worden nagedacht.

Wat voor jou of jouw ex-partner de mogelijkheden zijn voor de koopwoning en de hypotheek is tevens mede afhankelijk van op welke wijze jullie hebben samengeleefd: getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen, op huwelijksvoorwaardensamenwonen met/zonder samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap met/zonder partnerschapsvoorwaarden. En overweeg je te gaan scheiden van tafel en bed? Voor deze vorm van scheiden zijn dezelfde vraagstukken van toepassing, omdat jullie de koopwoning ook moeten gaan verdelen.

Gevolgen voor de hypotheek bij verkopen van het huis

Ga je het huis verkopen? Dan kun je met de opbrengst van de verkoop de openstaande hypotheekschuld aflossen. Je moet hierbij wel rekening houden met een eventuele onderwaarde of bovenwaarde van het huis:

  • Bij een onderwaarde – de opbrengst van de woning is lager dan de hypotheekschuld – blijf je met een restschuld zitten
  • Als de opbrengst hoger dan de hypotheekschuld is, dan is er sprake van overwaarde

Zowel de onder- als de overwaarde moet je met elkaar verdelen. Wat de verdeling precies is, hangt af van de afspraken die oorspronkelijk voor de hypotheek zijn gemaakt. Ben je samen de eigenaar van het huis of heb je andere afspraken gemaakt? Daarnaast kunnen investeringen vanuit privévermogen door één of beide partners nog een rol spelen.

Hypotheek overnemen na scheiding

Als je de hypotheek na de scheiding wilt overnemen, dan moet bekeken worden of het op één naam zetten van de hypotheek financieel haalbaar is. Om dit te kunnen bepalen moet wel eerst jouw financiële situatie na de scheiding duidelijk zijn. Alle financiële zaken, zoals de alimentatie, het vermogen en de schulden, moeten inzichtelijk zijn om te bekijken of je de hypotheek kunt overnemen. Bovendien moet de geldverstrekker instemmen met de wijzigingen en/of extra leningen die nodig zijn om de hypotheek te kunnen overnemen. Als je de hypotheek na de scheiding op één naam wilt zetten, dan moet je jouw ex-partner uitkopen. Hierbij komt ook de onder- of overwaarde van het huis om de hoek kijken, als ook bijbehorende spaarproducten.

Lees verder

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 06  – 50 50 37 97 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Checklist scheiden hypotheek

Vind u het lastig om alles op het gebied van scheiden en hypotheek op een rijtje te zetten? Wij kunnen ons dat voorstellen. Daarom hebben we voor u een ‘checklist scheiden hypotheek’ samengesteld. De checklist helpt u op weg met het in kaart brengen van alle gegevens rondom de hypotheek. Ook biedt het een overzicht van alle documenten die u bij de hypotheekverstrekker moet aanleveren. U kunt de ‘checklist scheiden hypotheek’ hier gratis downloaden.

Onafhankelijke hypotheekscan

Een grote zorg voor mensen die gaan scheiden zijn de woonmogelijkheden. Als u een eigen woning heeft, dan is een veelgestelde vraag of één van de partners in de woning kan blijven wonen. En zo niet, wat zijn de hypotheekmogelijkheden dan? Bovendien is het belangrijk dat voor de ondertekening van het scheidingsconvenant duidelijk is dat die woonwensen inderdaad realiseerbaar zijn. Dat gaat in ieder geval stukken verder dan het invullen van een hypotheekrekenmodule. Zo zijn er soms creatieve oplossingen mogelijk om de woonwensen toch te realiseren. Met onze onafhankelijke hypotheekscan kunnen wij snel inzichtelijk maken of uw woonwensen haalbaar zijn.

Kwaliteit verzekerd

 

Mijn ex-vrouw en ik zijn bij Rudi terecht gekomen met de wens om alles in goed onderling overleg te regelen. We hadden onderling geen ruzie en hadden ook al een redelijk idee hoe we onze scheiding wilde regelen.

Rudi heeft onze soms ‘niet standaard’ wensen om weten te zetten in een juridisch sluitend convenant. Daarbij waren de gesprekken altijd zeer constructief en in hele goede sfeer. Rudi is een goed luisteraar en wist heel snel de essentie van de wensen te benoemen…”

 Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Maastricht – Heerlen – Sittard

Rudi Mertens - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | Gulpen

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Vraag Ons Gratis Scheidingsboekje Aan - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | GulpenWilt u liever eerst rustig ons scheidingsboekje lezen?

Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.