scheiden zonder advocaat - Scheidingsplanner Maastricht - Heerlen - Gulpen

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Scheiden met of zonder advocaat?

Als men gaat scheiden, dan is vaak de eerste gedachte dat je een advocaat moet gaan inschakelen. Maar is dat ook zo? Of kun je ook scheiden zonder advocaat? En is een advocaat wel een logische keuze bij een scheiding of kun je misschien beter een andere professional kiezen?


Kun je scheiden zonder advocaat?

Momenteel kun je nog niet helemaal scheiden zonder een advocaat, omdat de echtscheiding ingediend moet worden bij de rechtbank. En alleen een advocaat kan dit doen. Dit betekent overigens niet dat de keuze dan maar altijd direct op een advocaat moet vallen. Veel mediators en scheidingsbemiddelaars – zoals de Scheidingsplanner –  werken met advocaten samen zodat dit laatste kleine stukje van het gehele traject ook door hun afgerond kan worden. Partners die (met of zonder samenlevingscontract) samenwonen, kunnen overigens hun samenleving beëindigen zonder tussenkomst van de rechter. Zij hebben dan ook geen advocaat nodig.


Wetsvoorstel scheiden zonder advocaat

In 2014 is er een opnieuw wetsvoorstel ingediend om scheiden zonder advocaat of rechter mogelijk te maken. Dit geldt alleen voor gehuwden zonder kinderen en niet voor mensen die getrouwd (of geregistreerd partner) zijn en samen minderjarige kinderen hebben. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, dan dienen de partners bij scheiding op gemeenschappelijk verzoek bij de burgerlijke stand het verzoek tot scheiding in. De ambtenaar van de burgerlijke stand controleert eerst of de scheiding zonder tussenkomst van de rechter ingeschreven mag worden. Daarna wordt er een afspraak gemaakt om in persoon naar het gemeentehuis te komen. Dit is nodig om de identiteit van de echtgenoten vast te stellen en te vernemen dat zij allebei willen scheiden. De ambtenaar kan dan de echtscheiding uitspreken en een akte opmaken die wordt ingeschreven in een register. In 2017 is dit wetsvoorstel echter ingetrokken, scheiden zonder advocaat is dus vooralsnog niet mogelijk.


Verschil in aanpak advocaat en Scheidingsplanner

Het mag duidelijk zijn dat de aanpak van een advocaat en een Scheidingsplanner nogal van elkaar verschillen. We hebben een aantal verschillen op een rijtje gezet.

Een eigen advocaat

 • geen overleg
 • niet zelf afspraken met je ex maken
 • communicatie via advocaat
 • juridische ondersteuning
 • lange juridische trajecten
 • grote kans op een vechtscheiding

Scheidingsplanner

 • overleg onder begeleiding
 • afspraken maken onder begeleiding
 • communicatie direct met elkaar
 • juridische en emotionele ondersteuning
 • scheiding financieel en fiscaal geheel geregeld
 • lang voortraject, kort juridisch traject

Een gezamenlijke advocaat

 • overleg zonder begeleiding
 • afspraken maken zonder begeleiding
 • communicatie direct met elkaar, zonder begeleiding
 • juridische ondersteuning
 • duur voortraject en juridisch traject onzeker
 • grote kans dat alsnog voor eigen advocaten gekozen wordt

Handig overzicht alle onderlinge verschillen

Voor uw gemak hebben we alle onderlinge verschillen in een handig overzicht duidelijk in kaart gebracht. In het overzicht ziet u wat de diverse scheidingsprofessionals voor u doen, wat hun doelen zijn en hoe er wordt omgegaan met de belangen van de kinderen.

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 06  – 50 50 37 97 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Is een advocaat de meest logische keuze?

Een scheiding draait vooral om de emoties, de financiële gevolgen én de belangen van de kinderen. Als je daarbij bedenkt dat een advocaat alleen de juridische afhandeling van je scheiding verzorgt, dan kun je je afvragen of je misschien beter een andere professional kunt inschakelen. Je hebt een heel leven samen opgebouwd, misschien een huis gekocht, vermogen en pensioen opgebouwd en kinderen gekregen. Dit alles zal ontvlochten moeten worden en je zult hierover afspraken moeten maken. En die afspraken, bijvoorbeeld over de kinderen en de financiën, gaan de komende jaren van uw leven bepalen. Vergeet hierbij niet dat de financiën voor 80% uw nieuwe toekomst bepalen.

Bij de Scheidingsplanner gaan we stappen verder. Natuurlijk verzorgen we ook de juridische afwikkeling, maar juist de emoties en financiën spelen bij onze dienstverlening een belangrijke rol. En alles over de kinderen, alimentatie, woning, pensioen en belastingen zetten wij voor je op een rijtje. Zodat jij ook inzicht in je nieuwe financiële toekomst krijgt.


Scheiden zonder advocaat in het kort

Kwaliteit verzekerd

 

Mijn ex-vrouw en ik zijn bij Rudi terecht gekomen met de wens om alles in goed onderling overleg te regelen. We hadden onderling geen ruzie en hadden ook al een redelijk idee hoe we onze scheiding wilde regelen.

Rudi heeft onze soms ‘niet standaard’ wensen om weten te zetten in een juridisch sluitend convenant. Daarbij waren de gesprekken altijd zeer constructief en in hele goede sfeer. Rudi is een goed luisteraar en wist heel snel de essentie van de wensen te benoemen…

 

 Lees verder

Meer over de Scheidingsplanner Maastricht – Heerlen – Sittard

Rudi Mertens - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | Gulpen

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Vraag Ons Gratis Scheidingsboekje Aan - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | GulpenWilt u liever eerst rustig ons scheidingsboekje lezen?
Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.
In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.