Scheiden en de partneralimentatie

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Wat is partneralimentatie?

Partneralimentatie is een maandelijkse financiële bijdrage van de ene ex-partner aan de andere ex-partner. Deze alimentatieplicht is wettelijk vastgelegd en bedoeld voor ex-partners die na de scheiding zelf te weinig inkomen hebben om van te leven. De hoogte van de partneralimentatie is overigens niet wettelijk vastgelegd, de duur van de partneralimentatie wel.

Wanneer partneralimentatie?

Volgens de wet heb je recht op partneralimentatie als je niet in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. In principe draagt de partner met het hoogste inkomen bij aan de kosten van levensonderhoud van de partner met het laagste inkomen. Het hoeft echter niet altijd zo te zijn dat er daadwerkelijk partneralimentatie overeen wordt gekomen. Dit kan aan de uitkomst van de berekeningen liggen, maar ook aan de afspraken die je onderling maakt.

Partneralimentatie hoe lang?

Volgens de wettelijke richtlijn bedraagt de duur van de partneralimentatie de helft van het aantal huwelijksjaren met een maximum van vijf jaar. Bijvoorbeeld: ben je 12 jaar getrouwd, dan moet je maximaal 5 jaar partneralimentatie betalen aan je minder verdienende ex-partner. En ben je bijvoorbeeld 3 jaar getrouwd, dan duurt de partneralimentatie maximaal 1,5 jaar.

Er gelden drie uitzonderingen op bovengenoemde wettelijke richtlijn. Deze uitzonderingen gelden voor langdurige huwelijken en huwelijken met jonge kinderen:

  • Als de alimentatiegerechtigde (de ontvanger) binnen 10 jaar na de scheiding de AOW-leeftijd bereikt, en het huwelijk langer dan 15 jaar heeft geduurd, bestaat in beginsel een recht op partneralimentatie tot aan de AOW-gerechtigde leeftijd. De termijn kan dan dus tot maximaal 10 jaar worden opgerekt;
  • Als de scheidende ouders kinderen hebben die jonger zijn dan 12 jaar, zal de alimentatiegerechtigde een aanspraak houden totdat het jongste kind 12 jaar wordt. De maximale alimentatietermijn kan dan dus uitkomen op 12 jaar;
  • Alimentatiegerechtigden die voor 1 januari 1970 geboren zijn en die langer dan 15 jaar zijn getrouwd, hebben recht op 10 jaar alimentatie. Deze uitzondering vervalt echter na 7 jaar (in 2027).

Mocht op een echtpaar meerdere uitzonderingen van toepassing zijn, dan geldt de langste termijn. Uiteraard ben je nog altijd vrij om afwijkende afspraken te maken of om van partneralimentatie af te zien als je het hier samen over eens bent.

Lees verder

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 06  – 50 50 37 97 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Bekijk onze ervaring met alimentatie

Meer informatie

Zoals gezegd is de alimentatie moeilijk onderwerp tijdens het scheidingstraject. Dat komt ook door de misverstanden die er rondom alimentatie bestaan. We hebben voor u ook de top 10 misverstanden bij partner- en kinderalimentatie in kaart gebracht.

 Top 10 misverstanden bij kinderalimentatie

 Top 10 misverstanden bij partneralimentatie

Kwaliteit verzekerd

Zeer vakkundig en prettig in omgang…. Goed voorstellingsvermogen voor beide partijen! Goede ondersteuning maar ook gericht handelend t.o.v. de kinderen. Rudi verdient een tien! Zelfs in deze moeilijke periode van ons leven.

 Lees verder

Meer over de Scheidingsplanner Maastricht – Heerlen – Sittard

Rudi Mertens - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | Gulpen

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Vraag Ons Gratis Scheidingsboekje Aan - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | GulpenWilt u liever eerst rustig ons scheidingsboekje lezen?
Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.
In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.