Scheiden eigen woning - Scheidingsplanner Maastricht - Heerlen - Gulpen

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

De eigen woning bij een scheiding

Misschien woont u al jaren in uw droomhuis. Uw eigen woning waar u geheel naar eigen wensen en smaak uw eigen paleisje van heeft gemaakt. Het droomhuis waarin u samen met uw partner oud wilde worden. Helaas is een lang en gelukkig leven met elkaar echter niet voor iedereen weggelegd. Maar liefst één op de drie stellen moeten jammer genoeg toch de knoop doorhakken dat zij gaan scheiden. En hoe zit het dan met het huis van uw dromen? Kan één van de partners er blijven wonen of moet het huis toch verkocht worden?


Scheiden met een eigen woning, hoe zit dat?

Dit is waarschijnlijk één van de belangrijkste vragen die tijdens uw scheiding speelt. En tegelijkertijd één van de meest lastige. Zo heeft de scheiding in eerste instantie direct effect op uw woonsituatie, één van u zal de woning gaan verlaten. Kunt u dan als uw een ander huis wilt kopen een nieuwe hypotheek krijgen? En als één van u in de koopwoning wil blijven wonen, is dat dan financieel haalbaar?

Uw scheiding heeft namelijk veel financiële gevolgen, ook voor uw hypotheek. Alles bij elkaar maakt dat een eigen woning bij een scheiding een lastige klus is, ook belastingtechnisch gezien. Het is vaak moeilijk om hierover met elkaar de juiste afspraken te maken, ook door de vele scenario’s die er mogelijk zijn. Komt u er samen niet uit? De Scheidingsplanner heeft alle financiële expertise direct in huis en kan u hier uitstekend bij helpen.


Kan één van ons in het huis blijven wonen?

Vaak is de eerste vraag: kan één van ons in de woning blijven wonen? Is dat financieel haalbaar? Om hier duidelijkheid over te krijgen moet u eerst al uw financiële zaken op een rijtje zien te krijgen. Eerst moet uw inkomen na de scheiding inzichtelijk zijn zodat u kunt bepalen of de hypotheek van de woning hiervan te betalen is.

Vragen die hierbij meespelen zijn:

 • Is de woning eigendom van één van u of gezamenlijk bezit?
 • Rest er nog een hypotheekschuld op de woning?
 • Heeft de woning overwaarde?
 • Welke verzekeringen of beleggingen zijn er aan de hypotheek gekoppeld?

Als duidelijk is of dit voor één van u financieel haalbaar is, dan neemt diegene na de scheiding de hypotheek over en koopt de ex-partner uit. De hypotheekschuld wordt overgeschreven op naam van degene die in het huis blijft wonen. Ook wordt de financiering van het resterende schuldbedrag geregeld. Tot slot vindt bij de notaris de overname van de woning plaats.


Als u beiden niet in het huis kunt blijven wonen

Het kan voorkomen dat de woning toch verkocht moet worden, bijvoorbeeld omdat de wens om in de woning te blijven wonen niet haalbaar is. De vervolgvragen zijn dan:

 • Gaan we allebei een nieuwe woning kopen of misschien toch huren?
 • En als ik wil kopen: welke koopprijs is dan mogelijk?
 • En ook: hoe gaat mijn financiering eruit zien?
 • En de daarbij behorende woonlasten?

Wij kunnen al tijdens het scheidingstraject beoordelen welke woonwensen er mogelijk zijn of niet. Wij bekijken uw huidige situatie en brengen alle keuzemogelijkheden voor u in kaart. Hierdoor kunnen wij u snel duidelijkheid en rust geven.


En de Belastingdienst?

Een scheiding kent ook veel fiscale gevolgen. Een eigen woning is bij een echtscheiding vaak een fiscale valkuil als men zich niet goed laat informeren en hierdoor niet de juiste beslissingen neemt. We geven u hier één voorbeeld van hoe de Belastingdienst tegen bepaalde zaken aankijkt.

Lees verder

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 06 – 505 037 97 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Aanvullende producten

In veel gevallen is er aan de hypotheekschuld een product verbonden om in de toekomst de hypotheek (deels) af te lossen:

• Een spaarverzekering
• Een beleggingsrecht eigen woning
• Een kapitaalverzekering

In dit product is dan al enkele jaren geld ingelegd en is er dus waarde opgebouwd. Wat gaat u met dit spaarpotje doen bij de scheiding? Heeft u het nodig voor de hypotheek voor de nieuwe woning of juist niet omdat u op basis van de nieuwe fiscale regels toch al grotendeels moet gaan aflossen op de hypotheek?

De antwoorden op deze vragen zijn afhankelijk van:

 • De huidige koopwoning
 • De nieuwe woonwensen
 • De financiering
 • Het huwelijksgoederenregime (gemeenschap van goederen of huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden)
 • Eigendomsverhouding bij samenwoners
 • De onderlinge afrekeningen ten aanzien van deze woning

Bij de onderlinge afrekening moet u rekening houden of de één meer recht op de waarde van de woning heeft dan de ander door bijvoorbeeld investeringen uit privévermogen. En bij de nieuwe woonwensen moet u denken aan wat is de aankoopprijs, welk bedrag kan aan eigen middelen worden ingebracht, welk belang hecht u aan het aflossen van de hypotheekschuld en in welke vorm dan enzovoorts. Vind u het lastig om deze vragen te beantwoorden? Schakel dan altijd een financieel deskundige in.


Scheiden en eigen woning in het kort

Kwaliteit verzekerd

 

Mijn ex-vrouw en ik zijn bij Rudi terecht gekomen met de wens om alles in goed onderling overleg te regelen. We hadden onderling geen ruzie en hadden ook al een redelijk idee hoe we onze scheiding wilde regelen.

Rudi heeft onze soms ‘niet standaard’ wensen om weten te zetten in een juridisch sluitend convenant. Daarbij waren de gesprekken altijd zeer constructief en in hele goede sfeer. Rudi is een goed luisteraar en wist heel snel de essentie van de wensen te benoemen…”

 Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Maastricht – Heerlen – Sittard

Rudi Mertens - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | Gulpen

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Vraag Ons Gratis Scheidingsboekje Aan - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | GulpenWilt u liever eerst rustig ons scheidingsboekje lezen?
Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.
In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.