Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Scheiden en fiscale gevolgen

In de maand maart kennen veel huishoudens stress. Oeps…. de belastingaangifte moet nog de deur uit. Voor velen onder ons een uitstelmoment en een last minute klus. Wist u dat een scheiding ook veel fiscale gevolgen kent? Waarschijnlijk niet, de meeste aandacht gaat meestal uit naar de zorg voor de kinderen, de boedelverdeling en de hoogte van de alimentatie. Toch moet u de fiscale gevolgen van een scheiding niet onderschatten. Goed fiscaal advies tijdens uw scheiding kan u Euro’s besparen en fouten in uw echtscheidingsconvenant voorkomen. Zorg er daarom voor dat u, net als bij uw belastingaangifte, op tijd voldoende zorg besteed aan de fiscaal voordeligste oplossingen. Waar moet u aan denken?


Fiscale gevolgen alimentatie

De kinderalimentatie kent geen fiscale gevolgen, de partneralimentatie wel. Voor de ontvanger is de partneralimentatie belast en voor de betaler aftrekbaar. Maar wat zijn de beste keuzes als de partneralimentatie in natura uitbetaalt wordt, bijvoorbeeld omdat de ex-partner de huur of de hypotheek van de woning betaalt? Of als u het bedrag van de partneralimentatie in één keer wilt afkopen? Breng daarom vooraf alle gevolgen voor de belasting goed in kaart voordat u een beslissing neemt.


Toeslagen

Eventuele toeslagen die u ontvangt, bijvoorbeeld het kindgebonden budget, kunnen na uw scheiding wijzigen. Informeer hiernaar, het kan zijn dat u na uw scheiding recht heeft op meer toeslagen.


Fiscale gevolgen eigen woning

Bij een eigen woning moet u de waarde van de woning met elkaar verdelen. Hierbij kan er sprake zijn van overwaarde of onderwaarde. U moet deze waarde met elkaar verrekenen, anders ziet de Belastingdienst dit als een schenking. Bij overwaarde kan tevens de bijleenregeling meespelen, hetgeen weer invloed op de hypotheekrenteaftrek van een eventueel nieuw aangekochte woning heeft. Daarnaast moet u ook de tweejaarsperiode volgens de scheidingsregel voor de renteaftrek goed in de gaten houden.


Fiscale gevolgen pensioen

In de praktijk worden er nog wel eens andere afspraken over het verdelen van het pensioen gemaakt. Bijvoorbeeld omdat één van de partners de overwaarde van de woning niet gefinancierd krijgt om de andere partner uit te kopen. De oplossing wordt nog wel eens gevonden in het uitruilen van het recht op de overwaarde en het recht op het te verevenen pensioen. Fiscaal gezien kan dat echter niet zomaar, laat u zich hier dus goed over adviseren.


Fiscaal partnerschap

Na uw scheiding verandert uw fiscale partnerschap. U kunt in het jaar waarin u uit elkaar gaat nog samen aangifte van de belasting doen of u kunt het fiscale partnerschap direct ontbinden. Het hangt van uw situatie af wat voor u de meest gunstige keuze is. Het kan soms zelfs ten gunste van bepaalde fiscale gevolgen in uw voordeel zijn om het verzoekschrift tot echtscheiding later in te dienen dan nodig is.


Wat wij voor u kunnen betekenen

Wilt u alle fiscale valkuilen bij uw echtscheiding vermijden? Kies dan voor een financieel/fiscaal specialist in scheidingen met veel ervaring op het gebied van financiën en de fiscus. De belastingdienst geeft zelf niet voor niets de tip om een onafhankelijk adviseur in te schakelen voordat u de afspraken vastlegt. Wij hebben alles in huis (opleidingen én jarenlange ervaring) om uw scheiding onder deskundige begeleiding te regelen. Wij helpen u om alle belastingzaken in kaart te brengen en bekijken samen met u wat de beste keuzes zijn. Zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen en de meest optimale afspraken kunt maken.

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 06  – 50 50 37 97 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Fiscale valkuilen scheiding

Een scheiding kent veel fiscale valkuilen. Het is ook een hele klus, zeker omdat de wetgeving rondom de belasting meestal zelden voor slechts één uitleg vatbaar is. Er zijn veel valkuilen te benoemen in het geval van levensverzekeringen. Zowel in het geval van een gemeenschap van goederen als bij huwelijkse voorwaarden.

We geven hier een voorbeeld bij het in aanmerking nemen van een latente inkomstenbelastingclaim op een lijfrenteverzekering. De toekomstige lijfrente-uitkeringen zijn immers belast met inkomstenbelasting. En dan gaat u toch niet de bruto waarde met elkaar verrekenen als één van beiden de lijfrentepolis krijgt toebedeeld? Dat hangt echter geheel af van de fiscale afspraken die er tussen de partners worden gemaakt! Als die afspraken niet goed zijn, betaalt u tweemaal voor een heffing van inkomstenbelasting. Een goed inzicht in de fiscale gevolgen bij een verrekening/toedeling van lijfrenteverzekeringen voorkomt een dubbele heffing.

En zo zijn er met betrekking tot onder meer levensverzekeringen, de eigen woning en het pensioen nog heel veel meer valkuilen te noemen. Laat u zich dus altijd goed informeren om achteraf verrassingen te voorkomen.


Bekijk waarom een Scheidingsplan®

Kwaliteit verzekerd

Mijn ex-vrouw en ik zijn bij Rudi terecht gekomen met de wens om alles in goed onderling overleg te regelen. We hadden onderling geen ruzie en hadden ook al een redelijk idee hoe we onze scheiding wilde regelen.

Rudi heeft onze soms ‘niet standaard’ wensen om weten te zetten in een juridisch sluitend convenant. Daarbij waren de gesprekken altijd zeer constructief en in hele goede sfeer. Rudi is een goed luisteraar en wist heel snel de essentie van de wensen te benoemen…

 Lees verder

Meer over de Scheidingsplanner Maastricht – Heerlen/Gulpen

Rudi Mertens - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | Gulpen

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Vraag Ons Gratis Scheidingsboekje Aan - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | GulpenWilt u liever eerst rustig ons scheidingsboekje lezen?
Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.
In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.