Scheiden van tafel en bed - Scheidingsplanner Maastricht - Heerlen - Gulpen

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Scheiden van tafel en bed, hoe zit dat?

Veel mensen denken dat ze zodra ze apart wonen al direct van tafel en bed gescheiden zijn. Dat er niks geregeld hoeft te worden en dat er verder ook geen gevolgen zijn. Zo eenvoudig is het echter niet, want ook voor een scheiding van tafel en bed is een gang naar de rechter verplicht. Is scheiden van tafel en bed dan misschien ouderwets of kan het toch een optie zijn? En wat zijn de gevolgen en hoe werkt het precies? Of zijn er betere alternatieven te bedenken? En hoe kijkt de belastingdienst hier tegenaan? Wij geven u graag antwoord op deze vaak gestelde vragen.


Tikje ouderwets?

Sinds 2000 bent u wettelijk niet meer verplicht om tijdens het huwelijk samen te wonen. U hoeft dus tijdens het huwelijk niet meer officieel uw tafel en bed te delen. U kunt dus ook zonder een formele scheiding van tafel en bed, apart van elkaar wonen.

Scheiden van tafel en bed is daarom inderdaad een tikje ouderwets omdat het uit de tijd stamt dat dit nog wel wettelijk verplicht was. Partners die niet meer met elkaar konden samenleven en niet tot een echtscheiding wilden overgaan, moesten toen wel een scheiding van tafel en bed aanvragen als ze apart wilden wonen. Toch zijn er redenen te bedenken waardoor scheiden van tafel en bed voor u een optie kan zijn.


Gevolgen scheiding van tafel en bed

Scheiding van tafel en bed heeft een aantal gevolgen die van belang zijn om te weten. Denkt u aan:

 • U moet uw bezittingen (woning, inboedel, etc.) en schulden (hypotheek e.d.) gaan verdelen. Uw gemeenschappelijk bezit wordt namelijk naar huwelijkse voorwaarden omgezet
 • Als u kinderen heeft, dan blijft het gezamenlijk ouderlijk gezag gewoon in stand. De omgang met de kinderen wordt vastgelegd in een omgangsregeling. Ook wordt vastgelegd wie daadwerkelijk het ouderlijk gezag gaat uitvoeren. Dit zijn onderdelen van het ouderschapsplan.
 • U kunt het ouderdomspensioen verdelen, de opbouw van het nabestaandenpensioen kan gewoon doorgaan.
 • De onderlinge onderhoudsplicht blijft gewoon bestaan.
 • U kunt met een ander gaan samenwonen, maar niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.
 • U bent niet langer financieel verantwoordelijk voor schulden die door de ex-partner worden aangegaan na de scheiding van tafel en bed.

Redenen om er toch voor te kiezen

Normaal gesproken zal men wanneer men uit elkaar wil gaan, kiezen voor een echtscheiding. Toch kunnen er bepaalde redenen zijn om te kiezen voor een scheiding van tafel en bed:

 • Financiële redenen: het vermogen, schulden en de inboedel worden verdeeld. Schulden gemaakt na de scheiding, zijn dus geen gemeenschappelijke schulden meer. Dit kan een voordeel zijn als u bijvoorbeeld een eigen onderneming wilt starten. Daarnaast blijft het nabestaandenpensioen doorlopen.
 • Emotionele en levensbeschouwelijke redenen. Er zijn mensen die om reden van geloofsovertuiging of andere opvattingen geen echtscheiding wensen.
 • Verzoening na een bepaalde periode blijft op een eenvoudige manier mogelijk.

Stappen scheiden van tafel en bed

De echtscheidingsprocedure bij een scheiding van tafel en bed is vrijwel gelijk aan de procedure voor een officiële scheiding. Zoals gezegd, moet een rechter uitspraak doen. U zult dus dezelfde stappen moeten ondernemen als bij een definitieve scheiding. Ook zult u (financiële) afspraken met elkaar moeten maken over het vermogen, de woning en alimentatie. En als er kinderen in het spel zijn, zult u een ouderschapsplan moeten maken. Tot slot moet er ook een scheidingsconvenant opgesteld worden voor de gang naar de rechter.


Andere opties scheiden van tafel en bed

Er bestaan goede en eenvoudiger alternatieven voor scheiden van tafel en bed. Als u bijvoorbeeld tijdelijk uit elkaar wil om tot bezinning te komen, kunt u ook tijdelijk een ander huis huren of bij uw ouders intrekken en ondertussen het huwelijk gewoon voortzetten. Of als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, maar vanwege een eigen bedrijf of een grote erfenis de vermogens wilt scheiden, kunt u alsnog huwelijkse voorwaarden opstellen. U moet dan wel eerst de gemeenschap formeel verdelen en voor het opstellen van de huwelijkse voorwaarden een notaris inschakelen.

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 06  – 50 50 37 97 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Redenen om er toch voor te kiezen

Normaal gesproken zal men wanneer men uit elkaar wil gaan, kiezen voor een echtscheiding. Toch kunnen er bepaalde redenen zijn om te kiezen voor een scheiding van tafel en bed:

 • Financiële redenen: het vermogen, schulden en de inboedel worden verdeeld. Schulden gemaakt na de scheiding, zijn dus geen gemeenschappelijke schulden meer. Dit kan een voordeel zijn als u bijvoorbeeld een eigen onderneming wilt starten. Daarnaast blijft het nabestaandenpensioen doorlopen.
 • Emotionele en levensbeschouwelijke redenen. Er zijn mensen die om reden van geloofsovertuiging of andere opvattingen geen echtscheiding wensen.
 • Verzoening na een bepaalde periode blijft op een eenvoudige manier mogelijk.

Scheiden van tafel en bed: fiscaal gezien

Bij een scheiding van tafel en bed eindigt het fiscaal partnerschap, waardoor u gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten niet langer onderling kunt verdelen. Woont u apart, maar heeft u (nog) geen verzoek tot scheiding van tafel en bed ingediend, dan blijft u fiscaal partners. U mag dan niet met iemand anders een fiscaal partnerschap aangaan; zelfs niet als u met diegene samenwoont.

Dit einde van de fiscale partnerschap heeft uiteraard fiscale gevolgen voor de aftrek van betaalde hypotheekrente, gemeenschappelijke inkomsten, levensverzekeringen en pensioenen. Een scheiding van tafel en bed kent dus dezelfde fiscale valkuilen als bij een ‘gewone scheiding’, laat u zich hierover goed informeren.


Is scheiden van tafel en bed ook bij geregistreerd partnerschap mogelijk?

Als er sprake is van een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap, is het niet mogelijk om te scheiden van tafel en bed. Een scheiding van tafel en bed is alleen mogelijk bij een huwelijk.


Scheiden… de top 3 vragen

Kwaliteit verzekerd

Mijn ex-vrouw en ik zijn bij Rudi terecht gekomen met de wens om alles in goed onderling overleg te regelen. We hadden onderling geen ruzie en hadden ook al een redelijk idee hoe we onze scheiding wilde regelen.

Rudi heeft onze soms ‘niet standaard’ wensen om weten te zetten in een juridisch sluitend convenant. Daarbij waren de gesprekken altijd zeer constructief en in hele goede sfeer. Rudi is een goed luisteraar en wist heel snel de essentie van de wensen te benoemen…

 Lees verder

Meer over de Scheidingsplanner Maastricht – Heerlen – Sittard

Rudi Mertens - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | Gulpen

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Vraag Ons Gratis Scheidingsboekje Aan - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | GulpenWilt u liever eerst rustig ons scheidingsboekje lezen?
Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.
In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.