Tips voor grootouders bij een scheiding - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | Gulpen

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Tips voor ouders en grootouders bij een scheiding

De 2e zondag in mei is een speciale dag voor alle moeders in Nederland. ‘s Ochtends lekker een ontbijtje met croissantjes, verse sinaasappelsap en een gekookt eitje. Samen gezellig aan tafel met cadeautjes: een mooie tekening of iets van klei, door kinderen zelfgemaakt en speciaal voor moeder. En dan natuurlijk ook op bezoek bij oma. Zij is tenslotte ook moeder en verdient ook extra aandacht. Een bosje bloemen voor moeder en lekker samen taart eten. Wie is hier niet mee opgegroeid?

Voor ouders in scheiding, is dit niet zo vanzelfsprekend. Vaak tot groot verdriet van het kind en oma. Voor kinderen is de scheiding van hun ouders namelijk erg drastisch, maar ook voor grootouders kan een echtscheiding erg pijnlijk zijn. Uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Plus Magazine, is voor 53% van de opa’s en oma’s het contact met hun kleinkinderen na een scheiding duidelijk anders geworden.

Ook wij horen vaak over familiebanden met opa’s en oma’s die verstoord zijn. En zeker bij vechtscheidingen. Er wordt niet meer vanuit het belang van het kind gedacht, maar puur vanuit emoties gereageerd. En het kind en oma worden zo onderdeel van het conflict. Wij geven graag de ouders of grootouders graag een aantal tips voor het behoud van de familiebanden.


Tips voor grootouders

 • Vang je kleinkind op zonder stemming te maken tegen één van de ouders:
  • Geeft stabiliteit aan het in een moeilijke periode
  • Kinderen zijn loyaal naar vader en moeder, kies dus geen partij
 • Wees loyaal aan je kind, maar wordt geen onderdeel van het conflict door je kind door dik en dun te verdedigen
 • Biedt een luisterend oor en ondersteun je kind, maar versterk haar/zijn emoties t.a.v. de scheiding niet. Naar de buitenwereld ben je dus neutraal. Je ex-schoonzoon/dochter blijft nu eenmaal de vader/moeder van je kleinkind.
 • Nodig je kleinkind uit om te komen logeren of maak uitstapjes. Houdt daarbij vast aan de vaste gewoontes, wat je altijd doet. Zo blijft het voor het kleinkind herkenbaar. Ga dus geen extra dingen doen.
 • Door de scheiding gaan oude tradities verloren, maak dus nieuwe tradities. Bijvoorbeeld een paar keer per jaar een opa- of omadag.
 • Blijf bij het kleinkind informeren naar het gezin, waarvan het kleinkind deel uitmaakt na de scheiding. Toon interesse voor het nieuwe thuis, maar hoor het kleinkind niet uit.
 • Mag je je kleinkind niet meer zien? Blijf verjaardagen/examens, sportprestaties volgen en stuur kaartjes , gebruik facebook of WhatsApp of een cadeautje Daarmee laat je aan je kleinkind weten, dat je hem/haar niet vergeten bent. Dit opent de mogelijkheid, dat je kleinkind later zelf contact opneemt. En ook al duurt het lang, geef nooit op.

Belangen kind staan bij ons centraal

In onze begeleiding besteden we in het ouderschapsplan ook altijd aandacht aan de familiebanden met opa’s en oma’s. Zo zorgen wij ervoor dat dit onderwerp ook voor u als ouder én in het belang van uw kinderen voor uw nieuwe toekomst goed geregeld is. Want besef u dat grootouders altijd bij de rechter omgang met hun kleinkind kunnen vragen door een verzoekschrift in te dienen bij de kinderrechter. In principe zal de kinderrechter welwillend staan ten opzichte van zo’n verzoek, tenzij de rechter die omgang niet in het belang van het kind vindt. En wees eerlijk, in die situatie wilt u toch niet terecht komen? De scheiding is al moeilijk genoeg, voor u en voor uw kind(eren).

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 06  – 50 50 37 97 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Tips voor ouders

 • Koppel het belang van je kind los van je eigen emoties in de scheiding. Gebruik het kind niet als een machtsmiddel ten opzichte van je ex en dus naar zijn of haar ouders.
 • Kijk naar het belang van de grootouders voor je kinderen. Dat belang is:
  • Voor de kinderen vallen al veel zekerheden weg
  • Grootouders kunnen voor de kleinkinderen juist een enorm rustpunt en steun zijn
  • Grootouders hebben doorgaans alle tijd en ruimte voor de kleinkinderen, terwijl de ouders druk bezig zijn met hun eigen leven weer naar een nieuwe toekomst te krijgen
  • Veel grootouders passen op doordeweekse werkdagen op de kleinkinderen. Juist na de scheiding zal je ze hard nodig hebben.
  • Volgens familietherapeuten hebben kleinkinderen die veel contact met hun grootouders hebben, minder emotionele problemen en gedragsproblemen, dan kinderen die hun grootouders nauwelijks kennen.

Scheiden en grootouders in het kort

Kwaliteit verzekerd

 

Mijn ex-vrouw en ik zijn bij Rudi terecht gekomen met de wens om alles in goed onderling overleg te regelen. We hadden onderling geen ruzie en hadden ook al een redelijk idee hoe we onze scheiding wilde regelen.

Rudi heeft onze soms ‘niet standaard’ wensen om weten te zetten in een juridisch sluitend convenant. Daarbij waren de gesprekken altijd zeer constructief en in hele goede sfeer. Rudi is een goed luisteraar en wist heel snel de essentie van de wensen te benoemen…

 Lees verder

Meer over de Scheidingsplanner Maastricht – Heerlen – Sittard

Rudi Mertens - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | Gulpen

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Vraag Ons Gratis Scheidingsboekje Aan - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | GulpenWilt u liever eerst rustig ons scheidingsboekje lezen?
Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.
In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.