Hulp bij scheiden in de dagelijkse praktijk

Heeft u besloten om te gaan scheiden? Dan komen er velerlei ingewikkelde zaken op u af. Zoals het huis en de hypotheek, de bepaling van een reële alimentatie, het opzetten van een regeling betreffende de zorg voor de kinderen, de verevening van uw pensioen, de financiële ontvlechting van uw vermogen, enzovoorts. Daarbij zult u zeer vermoedelijk in de meest emotionele periode van uw leven zitten, rationele beslissingen nemen en afspraken maken is dan meestal niet zo simpel. Daar kunt u vast wel wat professionele hulp bij gebruiken.

Dat is in ieder geval wel het inzicht van gescheiden mensen. Zij vinden – zo is uit onderzoek gebleken – professionele hulp bij een scheiding echt noodzakelijk. En dat inzicht kunnen wij alleen maar onderschrijven als wij naar onze dagelijkse praktijk kijken. Maar wat is nu de juiste hulp bij uw scheiding? Uit het onderzoek is ook gebleken dat de ondervraagden hoofdzakelijk veel moeite hadden met alle zaken rondom de kinderen en de financiën. En men had daarnaast grotendeels meer behoefte aan informatie over de financiële zaken. Kunnen we hieruit voorzichtig de conclusie trekken dat dit bij veel professionals niet goed ingeregeld is?

Onduidelijke financiële toekomst geeft veel stress

Niet alleen uit het onderzoek, maar ook uit onze praktijkervaring komt dus naar voren dat de schoen vooral pijnlijk wringt bij de financiële vraagstukken. Dikwijls heeft men hierover zelf gewoonweg te weinig kennis en daarodoor zien wij dat er verkeerde afspraken worden gemaakt met alle gevolgen van dien. Ook wordt vaak vergeten om de fiscale gevolgen in kaart te brengen, terwijl de gemaakte afspraken wel degelijk invloed hebben op de bekende blauwe envelop.

Wij merken daarnaast ook dat vooral de onduidelijkheid over de financiële toekomst na de scheiding voor veel stress en onrust zorgt. Men wil weten waar men aan toe is. Waar doe ik straks de boodschappen van, hoe zit het met de alimentatie, kan ik in het huis blijven wonen? Allemaal vragen waar men zo snel mogelijk antwoord op wil hebben en een goede regeling over wil treffen. En boven alles wil men zeker weten dat de juiste keuzes worden gemaakt.

Ter afsluiting zien wij eveneens dat van beide partners vaak één partij een kennisachterstand heeft betreffende de financiën. En die kennisachterstand is meer dan eens de reden van onzekerheid, dus angst en onenigheid tijdens het scheidingstraject. In deze situatie heeft u het meeste baat bij een professional die op dit gebied alle kennis in huis heeft en oplossingsgericht met u meedenkt.

Wees in de eerste plaats kieskeurig

Wij adviseren om niet over één nacht ijs te gaan om uw keuze welke professionele hulp u gaat inschakelen te bepalen. Denk na over wat voor u belangrijk is en wie u daarbij het beste kan helpen. Hier vindt u meer informatie welke verschillende soorten scheidingshulp er allemaal bestaan en de onderlinge verschillen. In grote lijnen komt het erop neer dat een advocaat uw scheiding op juridisch vlak zal afhandelen en dat een mediator u in de gezamenlijke gesprekken zal begeleiden. Bij beide professionals zult u meestal zelf oplossingen moeten bedenken en zelf de afspraken moeten maken. Ook zullen zij voor financieel en fiscale advies over het algemeen een andere professional moeten inschakelen.

Een Scheidingsplanner is daarom een goede overweging. Wij denken met u mee, dragen oplossingen aan en helpen u met het treffen van een goede regeling met uw ex-partner. Dat doen wij op basis van deskundige begeleiding en uitleg over de keuzes die u moet gaan maken. Ook helpen wij met het wegwerken van kennisachterstanden, zodat u later geen spijt krijgt van uw keuzes. En dat is in het belang van u allebei. Wij regelen uw scheiding tot in de puntjes op juridisch, fiscaal en financieel gebied met ruime aandacht voor de emoties die u er bij spelen.