Hoe gaan we na de scheiding met de vakantie om?

Tijdens het opstellen van het ouderschapsplan hebben jullie als ouders, als het goed is, al met elkaar gesproken over de vakanties na de scheiding. En hebben jullie keuzes gemaakt over wat jullie allemaal over de vakanties in het ouderschapsplan willen opnemen. Bespreken we altijd alleen maar hoe we de vakantieperiodes verdelen of willen we toch liever meer vastleggen in het plan? Zoals of we ook de reisbestemming met elkaar afstemmen en de duur van het verblijf? Of maakt ieder dat toch het liefst voor zichzelf uit? En welke informatie wisselen we met elkaar uit over de vakantie? Denk bijvoorbeeld aan het reisprogramma bij een rondreis als je het prettig vindt om te weten waar de kinderen tijdens de vakantie allemaal zullen zijn. Leggen we dit ook vast in het plan?

Hou het vakantieoverleg altijd samen open

Hebben jullie in het ouderschapsplan meer vastgelegd dan alleen de verdeling  van de vakantieperiode? Dan ga je elk jaar opnieuw met elkaar in overleg. Realiseer je wel daarbij dat de in het ouderschapsplan opgenomen regelingen, regelingen zijn om op terug te vallen. Ga in het overleg dus niet star vasthouden aan wat jullie hebben vastgelegd. Kun je misschien met de begin- en einddagen van vakantieperiodes schuiven als dat beter uitkomt? En kunnen jullie elkaar de ruimte geven het dit jaar eens anders te doen? Probeer flexibel te zijn en denk niet vanuit de gedachte dat je alweer toegeeft aan je ex-partner, maar bedenk dat jij je kinderen een heerlijke vakantie gunt. Dat is tenslotte jullie doel van jullie vakantieoverleg. Laat andere conflicten dus buiten het vakantieoverleg. En blijkt de afgesproken vakantieregeling blijvend ongeschikt? Maak dan een nieuwe met elkaar.

Tijdens de vakantie

Hoe ga je ermee om als je collega-ouder met jullie kinderen op vakantie is? Je zult de kinderen beslist erg missen. Bedenk daarom ook vooraf welke afspraken jullie kunnen maken, om deze periode voor iedereen zo fijn mogelijk te maken. Vind je het prettig om contact te hebben met de kinderen? Spreek met je collega-ouder af hoe vaak er telefonisch of ander contact kan zijn tussen de vakantievierende kinderen en jou. Hebben de kinderen nog geen eigen mobiele telefoon? Spreek onderling af of jij of de ander belt en om de hoeveel dagen. En bespreek deze afspraak ook met je kinderen, zodat zij ook weten dat ze contact met je zullen hebben tijdens de vakantie. Hebben de kinderen wel een eigen mobiele telefoon? Hou dan contact met ze op een dusdanige manier dat de vakantievierende ouder er geen last van ondervindt. Spreek bijvoorbeeld een vast moment af waarop je een sms of app stuurt. En zorg dat je altijd positief bent in het contact met de kinderen.

De periode zonder de kinderen

En wat ga jezelf doen in de periode dat de kinderen zonder jou op vakantie zijn? Vraag je in ieder geval niet continue af of je kind het wel naar zijn zin heeft en of je kind wel goed verzorgd wordt. Je weet best wel hoe goed je collega-ouder voor de kinderen zorgt. Ook al doet hij of zij het anders dan jij. Maak voor jezelf plannen voor deze periode. Ga lekker alleen of met een vriend(in) op een welverdiende vakantie of een korte stedentrip. Of misschien zijn er nog dingen aan of rond het huis te doen? Je hebt nu allebei je handen vrij om alles aan te pakken wat je maar wilt. Stouw deze periode in ieder geval niet vol met alleen maar werken omdat je dan zo min mogelijk aan de kinderen denkt. Probeer er op een goede manier invulling aan te geven: geniet ervan dat je voor de verandering eens alleen maar aan jezelf hoeft te denken, dat je dingen kan gaan doen die je ex nooit leuk vond maar jij wel en haal de banden met je vrienden eens extra aan. Dat zal je net na de scheiding wellicht niet meevallen. Probeer jezelf er stap voor stap toe te zetten om ook hierin jouw weg naar je nieuwe toekomst te vinden.