Tips voor kinderen in een scheiding

Uw scheiding heeft veel effect op uw kinderen, hun leven gaat er per slot van rekening heel anders uitzien. Hun beide ouders niet meer dagelijks zien, een nieuwe woning en misschien zelfs verhuizen. Hoeveel effect uw scheiding op uw kinderen heeft, hangt onder meer af van zijn/haar leeftijd en karakter. En vooral ook hoe u met uw scheiding omgaat en of u uw kinderen goed ondersteunt. Wat is voor kinderen belangrijk bij een scheiding? We geven u een aantal tips.

Geef uw kinderen een stem in uw scheiding

Geef uw kinderen de kans om zich te uiten en te vertellen wat zij belangrijk vinden. Schep hierbij niet te veel verwachtingen en geef aan dat u samen uiteindelijk bepaalt welke afspraken er gemaakt gaan worden. Het belangrijkste is dat uw kinderen zich gehoord voelen.

Blijf voortdurend naar uw kinderen luisteren

Goed naar uw kinderen luisteren is niet alleen belangrijk tijdens het eerste gesprek waarin u uw kinderen vertelt dat u gaat scheiden. Kinderen kunnen bijvoorbeeld dichtklappen tijdens dit gesprek of door emoties overmand worden. Vragen komen dan meestal later. Maak dus ook na het eerste gesprek voortdurend tijd vrij voor uw kinderen, zodat zij hun verhaal kwijt kunnen en hun zorgen met u kunnen delen. Wacht dus niet tot zij met hun vragen bij u komen, maar initieer regelmatig een tussentijds gesprek met uw kinderen. Uw kinderen zullen misschien niet altijd open staan voor een gesprek, maar het is goed ze wel steeds deze mogelijkheid te bieden.

Stimuleer contact met familie

Uw kinderen kunnen uw scheiding beter verwerken als zij meerdere mensen in hun directe omgeving hebben die hun het gevoel geven er niet alleen voor te staan. Het kan uw kinderen helpen als zij met hun emoties en vragen ook terecht kunnen bij andere volwassenen. Zoals opa of oma of een ander familielid. Stimuleer deze contacten dan ook. Voor de kinderen vallen al veel zekerheden weg en grootouders kunnen voor de kleinkinderen juist een enorm rustpunt en steun zijn.

Vertel uw kinderen dat de scheiding niet hun schuld is

Veel kinderen leggen de schuld van uw scheiding bij zichzelf. Blijf met regelmaat benadrukken dat dit absoluut niet het geval is. Leg uit dat de scheiding niet met hun te maken heeft, maar met problemen tussen papa en mama. Ook na de scheiding kan het noodzakelijk zijn dat u uw kinderen hiervan moet blijven overtuigen omdat deze schuldgevoelens lang bij uw kinderen kunnen blijven leven.

Gun elkaar de ouderrol

Laat uw kinderen niet kiezen tussen u en uw ex-partner. Ze willen dat niet én kunnen dat ook niet, ze willen namelijk hun andere ouder niet tekortdoen. Spreek met uw kinderen ook niet negatief over uw ex-partner en sta open voor positieve verhalen van uw kinderen over uw ex-partner. Gebruik uw kinderen ook niet als communicatiemiddel met uw ex-partner, maar communiceer rechtstreeks met elkaar.