Hoe vertelt u de kinderen dat papa en mama gaan scheiden?

Uw kinderen vertellen dat papa en mama gaan scheiden, is heel moeilijke opgave. Maar hoe moeilijk het ook is, het is van groot belang het uw kinderen op een zorgvuldige manier te brengen. Hoe uw kinderen uw scheiding verwerken is namelijk sterk afhankelijk van de manier waarop u dit aanpakt en hoe u er als ouders in slaagt een goede ouderrelatie te hebben tijdens en na de scheiding. We geven u graag een aantal richtlijnen voor de juiste wijze.

Het paraplugesprek: samen vertellen!

In de praktijk blijkt dat kinderen het meest gebaat zijn als ouders tezamen aan hun kinderen vertellen dat zij gaan scheiden: de scheidingsmelding. De scheidingsmelding samen met de kinderen, noemen we het paraplugesprek. Dit paraplugesprek is heel erg cruciaal! In het paraplugesprek vertelt u als ouders samen aan de kinderen dat u gaat scheiden en dat het beslist uw wens is dat zij een goede relatie behouden met ieder van de ouders. Hierbij worden onjuiste gedachtes en misverstanden rechtgezet. In het gesprek krijgen de kinderen volop de gelegenheid om daarop te reageren, ook emotioneel, en de kinderen kunnen ook hun wensen naar voren brengen.

Wat is een goede aanpak?

Kies een moment uit waarbij u niet gestoord wordt en neem echt de tijd voor dit gesprek. Voor uw kinderen is het ook prettig als u na het gesprek de tijd neemt om te kijken wat het gesprek bij hun teweeg heeft gebracht. Een moment vlak voor het weekend zou een goed moment kunnen zijn, zoals de vrijdagavond. Zorg ervoor dat u in dit weekend goed beschikbaar bent voor uw kinderen. Hou in de gaten hoe uw kinderen ermee omgaan en ga het gesprek aan om te na te gaan of uw kinderen nog vragen hebben of ergens mee zitten. Doe dit vaker in de komende tijd zodat uw kinderen de gelegenheid blijven hebben om hun gevoelens en eventuele zorgen te uiten.

Hoe voert u met elkaar een goed paraplugesprek?

We geven u graag een aantal tips:

  1. Geef de kinderen gelegenheid te reageren en sta open voor reacties die kunnen komen. Denk aan vechten, vluchten, bevriezen; boosheid, verdriet, ongeloof. Het zal moeilijk zijn uw kinderen verdrietig te zien. Wanneer u hun reacties en emoties kunt accepteren, geeft u de kinderen ‘toestemming’ te mogen voelen wat zij voelen.
  2. Voer het gesprek op een plek waar de kinderen zich veilig voelen. Dit geeft de kinderen de gelegenheid zich vrij te uiten.
  3. Bespreek wat er zal veranderen na de scheiding én wat hetzelfde zal blijven. Dit biedt de kinderen houvast.
  4. Benoem dat u samen in goed overleg de gevolgen van de scheiding aan het regelen zijn.
  5. Toon uw emoties en reguleer ze. Door uw emoties te tonen, laat u zien dat u open staat voor emoties die de kinderen kunnen hebben. Voelt u tranen prikken, benoem het dan: “Ik vind het moeilijk en ben er verdrietig van.” Onderstreep dat u de ouder bent en uw kinderen u niet hoeven te troosten of voor u hoeven te zorgen.

En boven alles: beheers u, hoe moeilijk soms ook. Komen er onverwacht heftige emoties op? Haal (heel) diep adem en bewaar ze voor na het gesprek, voor een moment alleen tussen u beiden. Het paraplugesprek draait om de kinderen, niet om u.

Literatuurtips voor ouders

  • Kind van gescheiden ouders, kind van de rekening, Edward Teyber (ISBN 978 90 263 17255)
  • Een ouderschapsplan maken, Pieter Vermeulen (ISBN 978 90 610 06275)
  • Gescheiden met je ex toch samen goede ouders, Carlijne Vos & Jean-Pierre Ven (ISBN 978 90 491 06898)
  • Co-ouderschap, het beste van twee ouders, Yoeke Nagel (ISBN 978 90 325 10640)
  • Aan alle gescheiden ouders, Marsha Pinedo en Petra Vollinga (ISBN 978 94 005 03656)
  • Luister je wel naar mij? Gespreksvoering met kinderen tussen vier en twaalf jaar, Martine Delfos (ISBN 978 90 666 57243)
  • Ik heb ook wat te vertellen. Gespreksvoering met pubers en adolescenten, Martine Delfos (ISBN 978 90 885 05336)
  • Vaders, hoe doen ze het toch? Martine Delfos (ISBN 978 90 351 36489)