15 jaar Scheidingsplanner Wim de Zwart

Artikel van de maand

Elke maand voert een van onze Scheidingsplanners zelf het woord in een artikel. Het artikel kan bijvoorbeeld een persoonlijke ervaring beschrijven, ons werk toelichten of een specifiek onderwerp behandelen. Deze maand deelt Scheidingsplanner Wim de Zwart in het kader van ons jubileumjaar zijn persoonlijke verhaal over zijn werk als Scheidingsplanner. In dit interview vertelt hij over zijn achtergrond, beweegredenen en werkwijze. Zo leer je onze Scheidingsplanners een beetje beter kennen.

Waarom ben jij scheidingsbemiddelaar geworden?

Ik werk gewoonweg heel graag met mensen. Dit geeft mij altijd heel veel energie. Hiervoor werkte ik als commercieel directeur bij een kantoor gespecialiseerd in hypotheekadvies en ik had mijn eigen pensioen bedrijf. Bij een echtscheiding kan ik echter mensen in een hele moeilijke periode in hun leven bijstaan en dat maakt dit werk meer betekenisvol. Bovendien kan ik als scheidingsbemiddelaar mijn financiële kennis en mijn sociale kant en vaardigheden heel mooi combineren. Dat zijn voor mij wel de belangrijkste redenen geweest om voor dit vak te kiezen.

En waarom heb jij je aangesloten bij de Scheidingsplanner?

Ik dacht alleen is ook maar alleen en ben mij toen gaan verdiepen in wat ik zou gaan doen. Voor mij was het belangrijk dat ik collega’s zou hebben met wie ik dingen kon delen en waarvan ik kon leren. Ook had ik behoefte aan de mogelijkheid om bepaalde opleidingen te kunnen volgen. Ik kwam toen bij de Scheidingsplanner uit, een organisatie met een behoorlijke omvang wat mensen meer vertrouwen kan geven. De Scheidingsplanner was ook een van de weinige organisaties waar erg naar deskundigheid werd gekeken, je kon niet zomaar Scheidingsplanner worden. Dat gaf voor mij wel de doorslag.

Hoe heb jij jezelf ontwikkeld in dit vak?

Ik had sowieso al mijn bachelor pensioen al mijn assurantiediploma’s op zak. Ik was ook al financieel planner en had dus al veel voorkennis. Ik heb echter eerst de opleiding van de Stichting Register Financieel Echtscheidingsadviseurs (RFEA) gevolgd voor de specialisatie in echtscheidingen voordat ik echt aan de slag ging om zo mijn deskundigheid te kunnen waarborgen. Ik heb bij de RFEA beide modules gevolgd, zowel de module particulier als de module ondernemer.

Voor de gesprekstechnieken heb ik de interne opleidingen van de Scheidingsplanner gevolgd en ook nog een erkende mediation-opleiding. Het is echter wel zo dat als je in dit vak van nature niet met mensen kan praten of met mensen kan opschieten, geen enkele opleiding je hiermee kan helpen. Het is gewoonweg geen trucje dat je kunt leren en je moet gewoonweg sterk in je schoenen staan.

Wat vinden jouw klanten belangrijk in jouw begeleiding?

De mensen die ik begeleid vinden het heel erg fijn dat er veel ruimte is voor de sociale kant van hun scheiding. Dat zijn dus zeg maar de mensgesprekken. Daarnaast hebben ze veel vertrouwen in het feit dat er tijd en ruimte is om naar de financiële kant van de scheiding te kijken. Het feit dat we toekomstgericht werken ervaren zij ook als belangrijk.

Bij een scheiding van een ondernemer is het voor de niet-ondernemende partner belangrijk dat we aandacht besteden aan een eventuele kennisachterstand. De ondernemer en ik begrijpen natuurlijk de cijfers van de onderneming, maar de niet-ondernemende partner kan dit heel lastig vinden. Het is echter belangrijk dat we voor een stukje gelijkwaardigheid aan tafel zorgen, vandaar dat we die partner op dit gebied goed in de gaten houden.

Wat is voor jou belangrijk in je werk?

Ik wil altijd heel dicht bij mezelf blijven, ook in eenzijdige zaak. Ik weet dat ik heel slim ben om zaken voor elkaar te krijgen, maar ik ga geen dingen doen waar ik niet achter sta. Als bijvoorbeeld de ene partner drie keer zoveel alimentatie vraagt dan de andere partner kan betalen, dan haak ik af. Dit is niet realistisch en ik sta hier dan ook niet achter. Gewoon lekker met mensen mogen werken, samen mooie gesprekken hebben en dat ze daarna verder kunnen is voor mij het allerbelangrijkst.

Wat vind jij leuk aan jouw werk?

Wij doen heel veel eenzijdige zaken en daar komt heel veel tactiek bij kijken. Dat tactische vind ik wel heel erg leuk moet ik eerlijk zeggen. En als een scheiding financieel veel complexer is, dan is de technische kant weer heel leuk, ik ben dan als een vis in het water. Maar nogmaals, het samenwerken met mensen en hun helpen in een moeilijke fase in hun leven vind ik een van de leukste aspecten van mijn werk.

Hoe werkt het op jouw kantoor bij eenzijdige zaken?

We nemen ruim de tijd voor het gratis intakegesprek waarin we de situatie bespreken, zoals zijn er kinderen in het spel en hoe is de situatie thuis. Is de sfeer gespannen en ga ze het tijdens de procedure volhouden om onder één dak te wonen? Moeten we in verband hiermee misschien voorlopige voorzieningenprocedure starten om ervoor te zorgen dat één van de twee niet meer in het huis hoeft te zijn? En kan de ander daaraan bijdragen?

We maken ook een Scheidingsplan®, zodat onze klant weet eigenlijk al aan begin wat de uitkomst zal zijn. In het begin speelt echter veel tactiek: wat moet er gaan gebeuren en wat is er nodig om rust te creëren. Onze advocaat Stefanie richt zich dan op de juridische kant en ik op de financiële kant. Het liefst gaan we niet naar de rechtbank, we proberen eerst schriftelijk of via een viergesprek met de andere partij tot een oplossing te komen. Lukt dit niet of lijkt dit op voorhand niet te gaan lukken, dan starten we de gerechtelijke procedure.

Wat is jullie kracht?

Allereerst dat onze combinatie van de juridische en financiële kennis op het gebied van scheidingen. Daarnaast zijn wij dus gespecialiseerd in eenzijdige zaken en vooral onze deskundigheid speelt hierin een belangrijke rol. Die deskundigheid valt bij andere partijen vaak best wel tegen. Ik heb aardig wat zaken bij het Hof van Den Haag gedaan en dat is niet voor iedereen weggelegd. Ik weet dus wel hoe de rechtbank werkt. Je moet zorgen dat je dossier klopt en dat je alle relevante stukken kunt aanleveren. Alles moet 100% kloppen. Daarnaast moet je realistisch in de eisen blijven.

Stefanie en ik delen overigens ons tarief bij eenzijdige zaken, zodat we geen onzinnig hoog tarief hoeven te vragen. Daar houden we niet van. Ons tarief ligt hierdoor lager dan het tarief van een gemiddelde advocaat, terwijl onze klant van 2 keer zoveel kennis profiteert: juridische én financiële expertise.

Heb jij nog een tip voor mensen die willen gaan scheiden?

Zorg ervoor dat jij je huiswerk maakt en dat je zoveel mogelijk stukken hebt. Dit is essentieel en zeker bij eenzijdige zaken. En gaan jullie samen scheiden en hebben jullie kinderen, maak dan het onderscheid tussen het pappa en mamma zijn en het man en vrouw zijn. Dit is een wereld van verschil. Mamma en pappa zullen jullie altijd blijven, maar de man en vrouw situatie zal eindigen.


Alle artikelen van de maand